Populära datorspel

Enda sedan världens första Datorspel Tennis For Two lanserads i slutet på 50-talet har utvecklingen av digitala spel gått spikrakt uppåt. Från att skjuta en vit prick fram och tillbaka på en svart bakgrund finns det idag datorspel med grafik som är skrämmande lik verkligheten.

I texten nedan tar vi en närmare titt på spel för olika typer av konsoler och de populäraste datorspelen genom historien.

Tv-spel

Världens första Tv-spel, Magnavox, lanserades år 1972. Totalt fanns det 28 olika 2D-spel till konsolen såsom fotboll, tennis och roulette. Mycket har hänt sedan dess – minst sagt.

Nedan har vi listat historiens främsta tv-spelskonsoler och de populäraste spelen till dessa.

Nintendo Entertainment System

Det nostalgiska spelet Nintendo Entertaiment System, även kallat Nintendo 8-bitars, lade grunden till en ny typ av tv-spelsunderhållning när det lanserades i juli 1983 (spelet kom till Sverige först tre år senare). Konsolen är en grå box och har två uttag för de rektangulära kontrollerna.

De mest sålda spelen till Nintendo 8-bitars (som fortfarande är populära) är Super Mario Bros och Legend of Zelda.

Sega Dreamcast tv-spel

Sega Mega Drive

Sega Mega Drive är en 16-bits tv-spelskonsol som lanserades år 1992/1993. Spelen till Sega Mega Drive kom i form av ”band” som sattes ned i konsolen. Detta kan låta ålderdomligt idag, men i början av 80-talet var Sega Mega Drive världens absolut hetaste spelkonsol.

Det tveklöst populäraste spelet till Mega Drive var ”Sonic the Hedgehog”, som beräknas ha sålts i över 15 miljoner exemplar.
Trots att Mega Drive idag ersatts av nyare spelkonsoler fortsätter Segas klassiker att vara populär runt hela världen och så sent som 2015 lanserades fortfarande nya spel till konsolen.

Sega Dreamcast

År 1998 lanserade Sega sin sista konsol någonsin: Sega Dreamcast. Dreamcast-konsolen var en vidareutveckling av Sega Saturn, en spelkonsol som hade lanserats drygt fyra år tidigare. Sega Dreamcast har fått ett mytomspunnet rykte då produktionen endast pågick till mars 2001, vilket bara var 1,5 år efter lanseringen i Europa.

Några av tidernas populäraste Dreamcast-spel inkluderar Shenmue, Sonic Adventure och Crazy Taxi.

Playstation

Sony slog sig in i tv-spelsbranschen med dunder och brak när man lanserade Playstation 1 i september 1995. Konsolen blev snabbt omåttligt populär tack vare det stora spelutbudet och den nyskapande grafiken. Det beräknas att konsolen sålts i över 100 miljoner exemplar.

År 2000 fick Playstation en uppföljare i form av Playstation 2. Den nya svarta Playstation-konsolen hade vassare grafik och kunde dessutom spela DVD-skivor.

Drygt sex år därefter lanserades Playstation 3 och år 2013 kom Playstation 4 ut, bägge två har bättre grafik och fler funktioner än sina föregångare. Dessutom finns möjligheten att spela online mot andra spelare.
Några av tidernas mest sålda spel till playstation är Grand Theft Auto, Fifa och Tekken.

Xbox

Precis som Sony gjorde Microsoft ett starkt avtryck omedelbart inom tv-spelsindustrin när man år 2001 lanserade sin första konsol någonsin, Xbox. De största skillnaderna mellan Xbox och andra konsoler från samma period är att Xbox har en egen hårddisk samt en nätverksport.

Cirka fyra år efter lanseringen av Xbox släpptes uppföljaren Xbox 360 och 8 år därefter lanserades Microsoft sin senaste konsol, Xbox One.

Populära spel till Xbox inkluderar bland annat Grand Theft Auto, Battlefield och Call of Duty.

Andra spelkonsoler

Det finns en mängd andra spelkonsoler som inte fick plats på listan. Några exempel är Nintentdo Wii, Nintendo 64, Sega Saturn och Nintendo Gamecube.

Tetris datorspel

Datorspel

Utöver en mängd populära tv-spelskonsoler har det under de senaste decennierna även lanserats en mängd datorspel som sålts i miljoner exemplar. Nedan listar vi några av tidernas mest sålda datorspel.

Tetris

Hur kan man annat än att älska Tetris? Detta nostalgiska spel lanserades redan 1984 och har under mer än trettio års tid underhållit spelare via en mängd olika plattformar. Förutom dator finns Tetris tillgängligt på bland annat Playstation, Gameboy och i mobilen. I dagsläget räknar man med att spelet sålts i närmare 500 miljoner exemplar.

Grand Theft Auto: San Andreas

Många menar att Grand Theft Auto: San Andreas är det tveklöst bästa spelet från spelutvecklaren Rockstar Games någonsin. Spelet lanserades år 2004 och tar med spelaren på ett äventyr i Los Angeles tuffaste gäng-miljöer.

The Sims

Att ta fram ett datorspel där spelaren själv får bygga sina hus och låta familjemedlemmar flytta in visade sig vara en guldgruva för spelutvecklaren Electronic Arts. Den första versionen av The Sims lanserades år 2000 och sedan dess har massvis av Sims-varianter tagits fram. Det populäraste Sims-spelet någonsin är The Sims 2, som beräknas ha sålts i över 20 miljoner exemplar.

SIMS Datorspel

Counter Strike

Det klassiska datorspelet Counter Strike räknas som ett av tidernas bästa first-person shooter spel. Spelet var en pionjärer inom shooting-spel på nätet och efter den första lanseringen år 1999 har en rad nyare versioner släppts såsom Counter-Strike: Condition Zero och Counter Strik: Source.

Andra datorspel

Givetvis finns det mängder av andra datorspel som skulle kunna platsa på listan. Tyvärr har vi inte möjlighet att lista dem alla (även om vi gärna skulle velat). Några av tidernas populäraste datorspel som är värda att nämna är Pac Man, Minecraft, Half-Life, Diablo, Skyrim, Battlefield och World of Warcraft.

loading
×