Försvunna Diamanten, Cluedo, Vem Där?, Risk, Fia med knuff och Trivial Pursuit.

Känns det igen?

Sällskapsspel har funnits i de svenska stugorna i generationer och har varit en källa till såväl härliga stunder med familjer och vänner som intriger med desamma.

Nedan listar vi olika spelformer och tidernas (enligt oss) bästa sällskapsspel.

Frågespel

Ett frågespel är precis vad det låter som: ett sällskapsspel där deltagarna ska svara på olika frågor. Frågorna i spelet varierar. Vissas frågespel har massvis av olika kategorier medan andra är mer specificerade inom ett visst ämne. Ett av de populäraste frågespelen är Trivial Pursuit (TP) som lanserades redan år 1982.

Andra populära frågespel är Geni, Fringo, iKnow, Idiotkunskap, Vem Vet Mest? och Filmnörd.

Frågespel Sällskapsspel

Figurspel

En annan typ av sällskapspel är figurspel. Till skillnad från exempelvis brädspel och konfliktspel har figurspel ingen fast spelplan. Istället är spelet fritt och figurerna placeras oftast ut på ett bord med olika typer av hinder.
En stor del i figurspel är att spelarna själva målar sina figurer och skapar sina egna spelmiljöer. Reglerna bestäms av spelarna själva, vanligtvis brukar man bestämma olika figurers styrkor samt ett poängsystem innan spelet börjar. Denna frihet, i kombination med att spelarna kan bygga upp en hobby kring spelet, är aspekterna som lockar många spelare att börja med figurspel.

Några populära varianter av figurspel är Warhammer, Warmachine, Flames of War och De Bellis Antiquitatis.

Konfliktspel

Ett konfliktspel (även kallat krigsspel eller strategispel) är en typ av sällskapsspel där spelarna tävlar mot varandra om att ta över olika delar av världen. Ett konfliktspel utspelar sig oftast under en specifik historisk tidsepok såsom Andra världskriget eller Napoleonkrigen.

Spelen karaktäriseras av sin komplexitet och tar oftast lång tid att spela. De klassiska versionerna av konfliktspel har blivit något mindre populära i takt med att liknande datorspel lanserats såsom Age of Empires och Rome Total War.
Några av tidernas populäraste konfliktspel är Risk, World in Flames, Empires in Arms och Advanced Aquad Leader.

Festspel

Sugen att få en kanonstart på partyt?
Idag finns det olika typer av festspel och partspel för alla typer av tillställningar, oavsett om det är en familjemiddag eller förfest med kompisarna.

Festspel har nästan alltid, till skillnad från exempelvis konfliktspel, relativt få och enkla regler. Och tur är nog det – att dra igång en omgång Risk med ett salongsberusat sällskap är nog ingen jättebra idé.
Några exempel på populära festspel är Med andra ord, Speak Out och Ordglapp.

Familjespel

Den kanske populäraste typen av sällskapsspel (eftersom den fungerar med spelare i alla åldrar) är familjespel. Ett familjespel är vad många direkt associerar sällskapsspel med. Familjespel kan ha alla möjliga typer av teman och format. Spelen har oftast fler regler och tar längre tid än festspel, men är samtidigt inte på långa vägar lika komplexa som konfliktspel.

Exempel på populära sällskapsspel i Sverige är Den försvunna diamanten, Cludeo, Monopol, Bondespelet och Labyrinth.

loading
×